• Print

Den digitale patient

,

ISBN: 9788762810372 (Bog)
Udgivelsesår: 2011
Udgave: 1
Sider: 155
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Den digitale patient tager afsæt i en ny verden: Patienten er blevet digitaliseret! Men hvem og hvad er den digitale patient, og hvornår og hvordan bliver den enkelte borger til en digital patient?

Bogen indkredser patientens nye digitale identitet, som kan skabe grobund for en fælles forståelse og tværfagligt samarbejde mellem forskellige faggrupper.

Bogens opbygning

Den digitale patient er skrevet ud fra et patientperspektiv, og ideen er at synliggørelse de mange udfordringer og konsekvenser, sundhedsinformatikken er svanger med. Bogen beskriver ikke blot den digitale patients fremtid, men fokuserer især på en række forhold og forbehold, der bør medtænkes, når nye elektroniske kommunikationsveje planlægges og cementeres i det danske sundhedsvæsen.  

Bogen er inddelt i seks dele:

•    Den digitale patient
•    Den digitaliserede selvforståelse
•    Eksistentielle perspektiver
•    Etiske perspektiver
•    Den digitale patients sikkerhed

•    Fremtiden for den digitale patient

Målgruppe

Bogen er skrevet til alle, som arbejder professionelt med sundhed og sundhedsvæsenet i Danmark. Det gælder på grunduddannelsesniveau, i forhold til efter- og videreuddannelse samt i klinisk praksis og blandt praktikere.

Bogen er en nødvendig dannelsesbog i sundhedsuddannelserne

Sygeplejersken

Jacob Birkler

Uddannet filosof med ph.d. i medicinsk etik. Formand for Det Etiske Råd. Lektor ved University College Syddanmark. Har gennem en årrække arbejdet med filosofi, etik og videnskabsteori i sundhedsfaglig praksis. Forfatter til en lang række bøger deriblandt Filosofi & sygepleje (2003), Videnskabsteori (2005), Etik i sundhedsvæsenet (2006), Nye veje til sygepleje (2007) og Etisk håndværk (2009).

Mads Ronald Dahl

Uddannet i bioteknologi med ph.d. i immunologi og har en master i sundhedsinformatik. Leder af Sektionen for Sundhedsinformatik siden 2006 ved Aarhus Universitet. Forsker i informatik med speciel interesse i IT-sikkerhed, ældres brug af informatik og uddannelsesinformatik.

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd

Jacob Birkler

Mads Ronald Dahl

Mads Ronald Dahl

Uddannelsesnyt

27-06-2012 Regner Birkelund. Universitetslektor, ph.d. og dr.phil. Institut for Folkesundhed, Sektion for Sygepleje, Aarhus Universitet.

"Der er tale om en lærebog, der efter hvert kapitel er forsynet med en række studiespørgsmål, som for de flestes vedkommende vedrører forholdet mellem teknologi og etik. Bogen er forsynet med mange gode eksempler på etiske problemstillinger, der søges belyst via fremtrædende filosofiske tænkere som eksempelvis Levinas, Husserl og Løgstrup." [...]"...bogen indeholder sådanne tekno-logiske og etiske indsigter (og spørgsmål), der gør, at den er yderst relevant at inddrage i uddannelsesmæssige sammenhænge indenfor sundhedsfagene."

DSEF Nyhedsbrev

25-11-2011 Ulla Pedersen

"Som pårørende til en dement far oplever jeg jævnligt, hvordan de psykiatriske, somatiske og kommunale systemer ikke overleverer den mest basale information internt, hvilket giver en fornemmelse af, hvor langt der kan være til opnåelse af visionerne om digital understøttelse af det gode, sammenhængende patientforløb. Men bogen ’Den digitale patient’ påpeger, at denne problematik kun er en del af de udfordringer, der er omkring den digitale patient. Når mere end 4 ud af 10 danskere ikke kan begå sig digitalt, ved bl.a. ikke at have digital signatur, hvordan skal Danmark så opnå en status som fuldt digitaliseret land, et såkaldt D-land, sådan som et bredt politisk flertal stræber mod? [...] Set i dette lys kan bogen ’Den digitale patient’ blive et godt debatoplæg for ergoterapeuter. Den er rettet mod sundhedsvæsenet som helhed, uanset faggruppe, [...] Så brug bogen som udgangspunkt for mono- og tværfaglige drøftelser – og find ideer til felter, der helt klart kunne bruge en ergoterapeutisk vinklet udvikling og forskning."

Ugeskrift for læger

22-09-2011 Peder Jest

"Forfatterens definition af den digitale patient er velskrevet og ikke uden humor. [...] Udviklingen af den elektroniske patientjournal (EPJ) beskrives godt. [...] Begrebet digital forståelse diskuteres godt. Sundhedspersonale har brug for ingangsvinklen til korrekt arbejde med patienten, og bogen har en god lærebogsagtig opbygning. [...] Det er en bog, der giver et godt overblik over digitaliseringen i sundhedsvæsenet. [...]"

Sygeplejersken

26-08-2011 Raymond Kolbæk, lektor, cand.cur.

En nødvendig del af pensum "Bogen behandler nogle af de dilemmaer, der opstår ved, at patienten i dag ikke kun er et individ, men også en digital identitet i de it-systemer, der er et integreret grundlag i klinikerens arbejde." [...] "Bogen er en nødvendig dannelsesbog i sundhedsuddannelserne, idet digitaliseringen ændrer enhver side af patientkontakten og bl.a. transformerer vilkårene for sygepleje, hvorfor den bør indgå i pensum på flere niveauer. Teksten er velskrevet, og fagudtryk og spørgsmål til refleksion vises i bokse."

Bogen er en nødvendig dannelsesbog i sundhedsuddannelserne

Sygeplejersken
Hør forfatterne fortælle om baggrunden for bogen, om indholdet og om, hvem, den henvender sig til.
Bagsidetekst
"Den digitale patient" tager afsæt i en ny verden: Patienten er blevet digitaliseret! Men hvem og hvad er den digitale patient, og hvornår og hvordan bliver den enkelte borger til en digital patient? Bogen indkredser patientens nye digitale identitet, som kan skabe grobund for en fælles forståelse og tværfagligt samarbejde mellem forskellige faggrupper. Bogens målgruppe er alle, som arbejder professionelt med sundhed og sundhedsvæsenet i Danmark. Det gælder på grunduddannelsesniveau, i forhold til efter- og videreuddannelse samt i klinisk praksis og blandt praktikere. "Den digitale patient" er skrevet ud fra et patientperspektiv, og ideen er at synliggørelse de mange udfordringer og konsekvenser, sundhedsinformatikken er svanger med. Bogen beskriver ikke blot den digitale patients fremtid, men fokuserer især på en række forhold og forbehold, der bør medtænkes, når nye elektroniske kommunikationsveje planlægges og cementeres i det danske sundhedsvæsen.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.