• Print

Ryggen

Undersøgelse og behandling af nedre ryg

Per Lind (red.)
Redaktører: Per Lind
Forfattere: ,,,

ISBN: 9788762809857 (Bog)
Udgivelsesår: 2011
Udgave: 2
Sider: 472
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Den nye reviderede udgave af Ryggen – undersøgelse og behandling af nedre ryg fortsætter med det brede, bio-psyko-sociale perspektiv på rygområdet.

Der er tilkommet nye kapitler om dynamisk stabilitet (kinetic control), fysioterapeuten som TTA-koordinator (tilbage-til-arbejde) samt introduktion til mobilisering a.m. Maitland. Derudover er bogen gennemrevideret og opdateret på nyeste viden og evidens.

Bogens grundlæggende kvaliteter er uændrede, og den fremstår som en yderst anvendelig bog både for den studerende og for den praktiserende fysioterapeut.

Per Lind

Født 1953. Specialist i muskuloskeletal fysioterapi, exam.scient. i idræt, uddannet fysioterapeut 1982. Klinisk underviser fra 1985 til 1988. 
 
I løbet af årene har Per Lind virket som censor, vejleder på hovedopgaver og underviser på fysioterapeutskolerne. Derudover har han afholdt kurser for fysioterapeuter på seminarer, hospitaler og amtskommunale videreuddannelser
– med fokus på klinisk rationel fysioterapi, funktionel biomekanik, smertemekanismer, manuelle teknikker og træningsterapi.

Per Lind er hovedforfatter og redaktør på denne bog.

Heidi Eirikstoft

Født 1957. Sundhedsfaglig suppleringsuddannelse til kandidat i 2011. International godkendt underviser i MDT, columna og ekstremiteter i 2000. Diplomuddannelse i ’Mekanisk Diagnostik og Terapi’ 1997. Uddannet fysioterapeut
i 1983.

Heidi Eirikstoft har bred almen erhvervserfaring fra primær og sekundær
sektor, herunder som klinisk underviser af fysioterapeutstuderende. Hun har haft egen klinik siden 2001 og er medforfatter på "Klinisk retningslinje for håndtering af personer med nakkebesvær – diagnostik og klassifikation" (2010).

Heidi Eirikstoft har skrevet kapitel 6, Mekanisk diagnostik og terapi.

Flemming Enoch

Født 1964. Uddannet fysioterapeut 1989. Specialist i muskuloskeletal fysioterapi og idrætsfysioterapi. Har desuden en mastergrad i rehabilitering. Har igennem de seneste 20 år været underviser i Muskuloskeletal Fagforum
og Fagforum for Idrætsfysioterapi.

Flemming Enoch er ejer af FYSIQ, en kæde af fysioterapeutiske træningscentre.

Flemming Enoch har skrevet kapitel 11, Dynamisk stabilitet.

Merete Labriola

Uddannet Ergoterapeut i 1992, Master of Public Health i 1999 og ph.d. i 2006. Først arbejdede Merete Labriola som behandlende ergoterapeut i et tværfagligt ryg-rehabiliteringsteam, senere som underviser af ergoterapeutstuderende. Desuden som masterstuderende i rehabilitering og nu i kraft af arbejdet som forsker.

Merete Labriola har skrevet kapitel 12, Forebyggelse og tilbagevenden til arbejde (TTA).

Ugeskrift for læger

02-12-2011 Alice Kongsted

"Bogen henvender sig til fysioterapistuderende og til behandlere, der skal have genopfrisket deres rygviden. For studerende vil bogens emner helt klart være relevante. [...] Bogen klare styrke er den meget brede tilgang til lændepatienten. Der tages udgangspunkt i en biopsyko-social model, og bogen kommer ganske vidt omkring. [...] Bogen omhandler en række forskellige behandlingsformer og giver et fint overblik over forskellige terapikoncepter."

Fysioterapauten, sep. 2011

12-09-2011 Morten Høgh

"Ryggen er en dejlig bog, der også i 2. udgave er et must have for klinikere og studerende på de sidste semestre. Forfatterne giver en grundig forklaring på en lang række relevante områder inden for rygbehandling. Den egner sig især til kliniske fysioterapauter, kiropraktorer og manuelle læger, der behandler patienter med rygproblemer. Bogen indeholder grundig gennemgang af fysiologiske og anatomiske principper, der danner baggrund for de mere kliniske kapitler. [...] det er min samlede oplevelse, at bogen er det mest komplette, danske værktøj om klinisk rygundersøgelse og -behandling til dato. Den er lige til at pille ned fra hylden og bruge, uanset om man er kliniker eller studerende. God læselyst!"

Bagsidetekst
RYGGEN lægger vægt på aktive såvel som passive behandlingsstrategier, og lænderygbesvær præsenteres ud fra en helhedsopfattelse. Med udgangspunkt i den biopsykosociale sygdomsmodel beskrives det, hvorledes dysfunktion og aktivitetstab kan medføre tab af funktionsevne med sygefravær og i værste fald udstødning af arbejdsmarkedet. Patologiske forandringer på kropsniveau påvirker og påvirkes af både indre og ydre behov, som igen påvirker og påvirkes af de valg, vi træffer. Vores valg danner vores sygdoms- og sundhedsadfærd og træffes på baggrund af lagret erfaring og hukommelsesspor i hjernen. De kliniske aspekter af disse betragtninger uddybes i denne bog. Smerte har et kapitel for sig, idet smerte oftest er patientens motivation til at søge hjælp i sundhedssystemet. Samtidig er udviklingen i smertebilledet den sundhedsprofessionelles guide i behandlingen. Undersøgelse og behandling af lænderygbesvær begrænser sig ikke til enkelte metoder eller koncepter, men inddrager de metoder, som der er bedst evidens og erfaring med. Tilbagevenden Til Arbejde har fået sit eget afsnit i denne 2. udgave. Forfatterne til RYGGEN har samlet essentielle vidensområder og praktiske undersøgelses- og behandlingsprocedurer, som hyppigt anvendes i klinisk praksis i håndteringen af lænderygbesvær. Og med kliniske cases bringes bogens indhold til live, så læseren får et mere direkte indtryk af anvendt viden. I sit format giver bogen dermed et samlet overblik over og indblik i vidensfeltet. Det er en oplagt bog til grunduddannelserne i fysioterapi samt til klinikere(fysioterapeuter, ergoterapeuter og læger), der med fordel kan anvende bogen som opslagsværk.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.