• Print

Syg litteratur

Litterære tekster om sygdom og sundhedsvæsen

Anne-Marie Mai, Peter Simonsen (red.)
Redaktører: Anne-Marie Mai, Peter Simonsen
Forfattere: ,,,,,

ISBN: 9788762818248 (Bog)
Udgivelsesår: 2017
Udgave: 2
Sider: 226
Bestil vurderingseksemplar

Syg litteratur præsenterer et bredt udvalg af skønlitterære tekster skrevet af kendte danske forfattere og morgendagens stjerner. Alle tekster handler om sygdom, behandling, pleje, omsorg og rehabilitering. Bogen er tænkt som et inspirationsværk, der kan åbne for nye måder at tale om det professionelle arbejde i det danske sundhedsvæsen.

Internationalt bliver digte, noveller og romaner i stigende grad læst på de sundhedsfaglige uddannelser. Det gælder både på professionsbachelor- og universitetsniveau. Litteraturen tilbyder erkendelser og oplevelser, der åbner for en dybere forståelse af sygdom, behandling og pleje, ligesom den også viser de professionelle og de pårørendes oplevelser i et nyt lys. Som sådan indtager litteraturen en vigtig plads i udviklingen af ny viden og indsigt inden for sundhedsområdet.

Syg litteratur henvender sig til studerende på videregående uddannelser inden for medicin og sundhedsvidenskab, hvor studiet af skønlitteratur er et bidrag til det traditionelle pensum. Men den henvender sig også til alle læsere af skønlitteratur, der er interesserede i, hvad litteraturen kan fortælle os om det at være i forbindelse med sundhedsvæsenet – både som patient, som pårørende og som behandler. Det er et område, vi alle på forskellig vis kan have gavn af at få en bedre og mere nuanceret viden om.

Bogen er forsynet med en introduktion, en grundig indføring i feltet narrativ medicin samt introduktioner til de enkelte sektioner, inkl. arbejdsspørgsmål til brug i undervisning. I denne 2. udgave bringes der tekster af Naja Marie Aidt, Jens Blendstrup, Anders Bodelsen, Maria Gerhardt, Pablo Llambías, Henrik Nordbrandt, Pia Tafdrup, Kirsten Thorup og mange flere.

Sygeplejersken

19-09-2016 Jette Bagh

”[..]Det er indlysende at anvende litteraturen, når man diskuterer sygepleje, så med det udgangspunkt er bogen oplagt at plukke i, når studerende sætter sig til rette i klasseværelser og auditorier i starten af september. Der er meget at tale om, mange vinkler at lægge ind over materialet.”

Månedsskrift for almen praksis

22-08-2016 Lotte Hvas, speciallæge i almen medicin, dr.med

”[…]Narrativ forståelse er en relevant tilgang til mødet med patienten og er beslægtet med et nye område ”Medical Humanities”, som bedste oversættes med ”medicisnk humaniora”. Området er under udvikling og vokser frem i de angelsaksiske lande, til inspiration også for os i Danmark. Det handler blandt andet om kunstens betydning for sundheden, humanioras betydning for de sundhedsfaglige uddannelser og den kritiske refleksion over sundhed og medicin.


Denne bog, med litterære tekster om sygdom og sundhedsvæsen, er et vigtigt bidrag i denne udvikling.”

Flensborg Avis

02-07-2016 Viggo Böhrnsen-Jensen

"Skønt » Syg litteratur « især henvender sig til læger, sygeplejersker og personalet indenfor hospitals-og sundhedsvæsnet, bør bogen også finde mange andre læsere. Uro, angst og usikkerhed er tilstede hos de pårørende, som skal tage stilling til meget i en svær situation, hvor alt synes uoverskueligt. Skønlitteraturen kan vise synsvinkler på sundhed, sygdom og alderdom - også set i relation til de aktuelle statistikker, der understreger de sociale forholds betydning for helbredet og livskvaliteten."

Ugeskriftet

09-03-2016 Per Vestergaard

"For den allerede beredte læser åbner tekstudvalget op for værdifulde oplevelser og god inspiration, især hvis de fulde litterære tekster hjemtages."

Bagsidetekst
Syg litteratur præsenterer et bredt udvalg af skønlitterære tekster skrevet af kendte danske forfattere og morgendagens stjerner. Alle tekster handler om sygdom, behandling, pleje, omsorg og rehabilitering. Bogen er tænkt som et inspirationsværk, der kan åbne for nye måder at tale om det professionelle arbejde i det danske sundhedsvæsen. Internationalt bliver digte, noveller og romaner i stigende grad læst på de sundhedsfaglige uddannelser. Det gælder både på professionsbachelor- og universitetsniveau. Litteraturen tilbyder erkendelser og oplevelser, der åbner for en dybere forståelse af sygdom, behandling og pleje, ligesom den også viser de professionelle og de pårørendes oplevelser i et nyt lys. Som sådan indtager litteraturen en vigtig plads i udviklingen af ny viden og indsigt inden for sundhedsområdet. Syg litteratur udgør et værdifuldt supplement til den sundhedsvidenskabelige faglitteratur. Bogen introducerer den internationale diskussion om litteratur i sundhedsfagene og forklarer, hvorfor læger, plejepersonale, terapeuter og andre fagfolk læser som aldrig før. Her får man mange konkrete ideer til, hvordan teksterne kan læses og bruges i forbindelse med uddannelse, kurser, læserkredse og til almindelig inspiration, samtale og erfaringsudveksling. Der bringes tekster af Anders Bodelsen, Tove Ditlevsen, Dea Trier Mørch, Henrik Nordbrandt, Susanne Brøgger, Kim Leine, Maria Gerhardt, Amalie Smith og mange flere.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.