• Print

Behandling af irritabel tarmsyndrom

i et diætetisk perspektiv

ISBN: 9788762816244 (Bog)
ISBN: 9788762817081 (i-bog)
Udgivelsesår: 2016
Udgave: 1
Sider: 200
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Irritabel tarmsyndrom (IBS) forekommer hos 15-20 % af den vestlige befolkning. Lidelsen kan i høj grad opleves invaliderende på grund af de generende og smertefulde symptomer, samt de konsekvenser symptomerne kan medføre for selvværd, socialt samvær, intimitet, livskvalitet og arbejdsevne.

Behandling af irritabel tarmsyndrom er den første lærebog, der systematisk gennemgår den nuværende evidens for behandling af IBS. Bogen bidrager dermed med et samlet overblik og ny viden indenfor et vigtigt emne, der er stærkt overset i den nuværende litteratur.

Bogen består af fire dele:

  1. Del I indeholder en grundlæggende beskrivelse af, hvad IBS er og indebærer. Patofysiologien ved IBS er beskrevet, idet denne er kompleks og indvolverer flere forskellige teorier. Symptomerne på IBS er beskrevet, da disse er centrale for diagnosticeringen samt for valg af behandlingsstrategi.
  2. Del II indeholder en gennemgang af nuværende evidens for behandling af IBS. Hovedfokus i denne bog ligger på den diætetiske behandling, hvorfor det også er evidensen for og anvendelsen af diætetisk behandling, der fylder mest. Principperne bag low FODMAP diet til IBS beskrives, og der gives en udførlig guide til, hvordan der kan vejledes i diæten.
  3. Del III indeholder inspiration til den pædagogiske tilgang til vejledningen af IBS-patienter. Emner som ligeværdig kommunikation og patientinddragelse, er centrale temaer i denne del, der lægger op til refleksion over egen praksis i tilgangen til IBS-patienter.
  4. Del IV indeholder en guide til konkret vejledningsmateriale, der er tilgængeligt i I-bogen.

Behandling af irritabel tarmsyndrom henvender sig til alle med interesse for behandling af IBS, og kan således være nyttig for praktiserende læger, speciallæger, sygeplejersker eller andre behandlere, der har kontakt med IBS-patienter.

Hovedmålgruppen for bogen er personer, der arbejder med diætetisk behandling af IBS, herunder kliniske diætister og andre fagpersoner med ernæringsfaglig baggrund.

Mia Schomacker
Klinisk diætist Mia Schomacker har siden hun i 2013 startede egen klinik ’Et liv i balance’ arbejdet med IBS og kvinder med endometriose. Mia er uddannet i ’low FODMAP diet’ ved Kings College i London, og er aktiv forkæmper for diætbehandling ved endometriose, blandt andet som frivillig i Endometriose Foreningen og ved at starte forskningsprojekter med specialister på Aarhus Universitetshospital. Mia startede 2015 på Aarhus Universitet på en forskningsorienteret uddannelse. Hun har skrevet bogen Sund mave – low FODMAP diet til personer med IBS og er derudover medforfatter på Et godt liv med endometriose – gennem kost, motion og mindfulness.
Mia Schomacker

Mia Shomacker

Ugeskriftet.dk

22-03-2017 

"En fantastisk flot og velskrevet bog"

Ditte Damsgaard: "Fra tabutarm til tarmhjerne" - Information d. 7. oktober 2016. Læs artiklen her

Bagsidetekst

Irritabel tarmsyndrom (IBS) forekommer hos 15-20 % af den vestlige befolkning. Lidelsen kan i høj grad opleves invaliderende på grund af de smertefulde symptomer, samt de konsekvenser symptomerne kan medføre for selvværd, socialt samvær, livskvalitet og arbejdsevne. Behandling af irritabel tarmsyndrom er den første lærebog, der systematisk gennemgår den nuværende evidens for behandling af IBS. Bogen bidrager dermed med et samlet overblik og ny viden indenfor et vigtigt emne, der er stærkt overset i den nuværende litteratur.

Bogen består af fire dele: Del I indeholder en grundlæggende beskrivelse af, hvad IBS er og indebærer. Patofysiologien ved IBS er beskrevet, idet denne er kompleks og indvolverer flere forskellige teorier. Symptomerne på IBS er beskrevet, da disse er centrale for diagnosticeringen samt for valg af behandlingsstrategi.

Del II indeholder en gennemgang af nuværende evidens for behandling af IBS. Hovedfokus i denne bog ligger på den diætetiske behandling, hvorfor det også er evidensen for og anvendelsen af diætetisk behandling, der fylder mest. Principperne bag low FODMAP diet til IBS beskrives, og der gives en udførlig guide til, hvordan der kan vejledes i diæten.

Del III indeholder inspiration til den pædagogiske tilgang til vejledningen af IBS-patienter. Emner som ligeværdig kommunikation og patientinddragelse, er centrale temaer i denne del, der lægger op til refleksion over egen praksis i tilgangen til IBS-patienter.

Del IV indeholder en guide til konkret vejledningsmateriale, der er tilgængeligt i I-bogen.

Behandling af irritabel tarmsyndrom henvender sig til alle med interesse for behandling af IBS, og kan således være nyttig for praktiserende læger, speciallæger, sygeplejersker eller andre behandlere, der har kontakt med IBS-patienter. Hovedmålgruppen for bogen er personer, der arbejder med diæ-tetisk behandling af IBS, herunder kliniske diætister og andre fagpersoner med ernæringsfaglig baggrund.

    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.