• Print

Mad, mennesker og måltider

Samfundsvidenskabelige perspektiver

Lotte Holm og Søren Tange Kristensen (red.)
Redaktører: Lotte Holm, Søren Tange Kristensen
Forfattere: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ISBN: 9788762809291 (Bog)
ISBN: 9788762812819 (i-bog)
Udgivelsesår: 2012
Udgave: 2
Sider: 454
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Revideret og opdateret udgave af Mad, mennesker og måltider
Mad og måltider fylder stadig mere i den offentlige debat, i medier og i kulturen. Vores spisevaner er sat på dagsordenen i forhold til problemstillinger som klimaforandringer, økonomisk krise og sundhedsfremme på arbejdspladser og i institutioner, og den samfundsvidenskabelige forskning i mad og måltider er tilsvarende vokset støt.

Mad, mennesker og måltider afspejler denne udvikling. Med afsæt i dansk og international forskning behandler bogen en lang række temaer, herunder:

 • Måltider i familien, i daginstitutioner, på skoler og på hospitaler
 • Spiseforstyrrelser
 • Funktionelle fødevarer
 • Økologi
 • Fedme som socialt problem
 • Indvandreres madvaner
 • Moderne sundhedsdyrkelse som religion

Målgruppe

Bogen kan bruges i undervisningen på en række mellem- og længerevarende uddannelser, hvor man uddanner personer, som skal have med mennesker at gøre, både på universiteterne og på seminarier, sygeplejeskoler, diætistuddannelsen, husholdningsskoler og tekniske skoler. Det er også tanken, at den skal kunne indgå på skoler og uddannelser, som har med levnedsmidler, ernæring og måltider at gøre.

Lotte Holm

Professor i fødevaresociologi ved Institut for Fødevareøkonomi ved Københavns Universitet. Hun leder en gruppe sociologiske og antropologiske forskere, som beskæftiger sig med mad, spisning og måltidsmønstre i et hverdagsperspektiv. I en årrække har hun udforsket mad praksis og mad betydninger i forskellige sammenhænge – i private husholdninger, i institutioner og i politik og regulering. Hun arbejder sammen med forskere i Danmark og udlandet og er pt. engageret i komparativ forskning i nordisk perspektiv. I en årrække var hun ansat ved Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet,  og fortsat er sundhed og ernæring et fokus i hendes forskning, hvoraf en vigtig del foregår i samarbejder på tværs af samfunds-, natur- og sundhedsvidenskab.

Søren Tange Kristensen

Lektor ved ernærings- og sundhedsuddannelserne på Professionshøjskolen Metropol i København. Efter nogle år at have beskæftiget sig med rusmiddelforskning, har han skrevet ph.d. i antropologi og madsociologi med fokus på, hvordan moderne spiseproblemer kan forstås i et socialt og kropsligt erfaringsperspektiv. De senere år har han som underviser, vejleder og konsulent beskæftiget sig med, hvordan samfundsvidenskabelige indsigter kan inddrages i Sundheds-, Mad- og Velfærdsprofessionelles arbejde med forbedringer af forskellige målgruppers mad- og måltidspraksis, både i offentlige og private institutioner og i samtaler med det enkelte menneske.

Lotte Holm

Lotte Holm

Søren Tange Kristensen

Søren Tange Kristensen

Tidsskrift for Den norske Legeforening

18-02-2013 M. H. Morken

"Boken er interessant og lettlest, med en fin blanding av vitenskapelige fakta og filosofisk tilnærming til emner og kapitler. Det er rikelig med referanser. Den burde brukes i helserelatert undervisning på høyere nivå, i tillegg som refleksjonsmateriale for andre i helserelaterte yrker."

Folkeskolen.dk

18-01-2013 Birgit Østergaard

"Bogen er baseret på dansk og international samfundsvidenskabelig forskning og samler den nyeste viden på området.[...]Bogen henvender sig primært til studerende på professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed, men er også relevant på universiteter og på professionslederniveau og kan desuden læses af praktikere og alment interesserede inden for området."

DBC - lektørudtalelse

04-10-2012 Alma Lind Jensen

"En gedigen kulturhistorie om madens og måltidets betydning i et samfundsperspektiv. Bogen bygger på forskning, hvilket giver faglig substand"

Litteraturnu.dk

24-09-2012 Helel Eeg

"Er der mælk i kakaomælken, hvad består et rigtigt måltid af og er udlændinge velkomne i danskernes rugbrødsfællesskab? Bag spørgsmålene gemmer der sig en række kulturelt, socialt og nationalt betingede forestillinger om mad, hvilket der skrives underholdende og oplysende om i nyudgaven af antologien MAD, MENNESKER OG MÅLTIDER[...]Antologien henvender sig bredt til studerende på forskellige uddannelser, hvor ernæring og sundhed er en del af læreplanen. Bogen fungerer dog også glimrende som lystlæsning for den madinteresserede, der leder efter et fagligt supplement til alle kogebøgerne[...]Antologien rummer rigtig mange interessante artikler, både om nyere forskning og klassiske kampzoner som skolemad, ammepolitik og spiseforstyrrelser."

perbraendgaard.com

11-09-2012 Per Brændgaard

"Det er en bog, som alle, der arbejder professionelt med ernæring, bør læse.[...]"‘Mad, mennesker og måltider’ fortæller på fremragende vis om de symbolske og kulturelle betydninger, der knytter sig til forskellige madvarer. Den beskriver også sammenstød mellem bl.a. sundhed og madkultur samt madens rolle i forhold til identitet. Den belyser vigtige emner som spiseforstyrrelser, sociale aspekter ved overvægt og den moderne sundhedsdyrkelse. Det gør den med udgangspunkt i den nyeste forskning på en måde, der er konkret og vedkommende for læseren. [...]Jeg håber, at bogen vil fremme mere menneskelige tilgange til kostvejledning i fremtidige generationer af ernærings- og sundhedsprofessionelle. Bogen får i hvert fald mine varmeste anbefalinger med på vejen."

Bagsidetekst
Mad, mennesker og måltider sætter mad og måltider i et socialt, kulturelt og psykologisk perspektiv. Bogen beskriver, hvad mad betyder for mennesker i forskellige sammenhænge, og hvilken rolle måltidet spiller i hverdagen - både i den private husholdning og i institutioner som børnehaver, skoler, hospitaler og plejehjem. Mad, mennesker og måltider fortæller også om de symbolske og kulturelle betydninger, der knytter sig til forskellige fødevarer, om sammenstød mellem madkultur, sundhed og miljøhensyn og om fødevareteknologi. Bogen behandler desuden madens rolle i forhold til normer, menneskers selvforståelse og identitet og i forhold til kultur, politik og religion. Endvidere belyses emner som spiseforstyrrelser, social ulighed i kostvaner, sociale aspekter af overvægt og fedme og moderne sundhedsdyrkelse. Denne 2. udgave af Mad, mennesker og måltider er udvidet med en række nye kapitler. Andre kapitler er blevet revideret og opdateret, og ny litteratur er blevet tilføjet. Bogen er baseret på dansk og international samfundsvidenskabelig forskning og samler den nyeste viden på området. Bogen henvender sig primært til studerende på professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed, men er også relevant på de fleste uddannelser, der har med mennesker og måltider at gøre, fx sygeplejerske-, lærer- og pædagogstuderende. Bogen er egnet både til universiteter og på professionsbachelorniveau og kan ligeledes læses af praktikere og alment interesserede inden for området.
  Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

  Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.