• Print

Jørgen Tranum-Jensen

„Det er meget vigtigt, at de studerende har gode lærebøger på modersmålet, så den etablerede danske fagterminologi vedligeholdes“

Jørgen Tranum-Jensen

Foto: Carsten Snejbjerg

„Jeg har undervist i alle de anatomiske fagområder: Makroskopisk anatomi inkl. neuroanatomi, embryologi, histologi og cellebiologi siden 1975. De seneste ca. 12 år, hvor jeg har været ansvarlig for donationsordningen, har det været med fokus på makroskopisk anatomi og postgraduate kurser for en række kirurgiske specialer, som har givet mig en stor kontaktflade til klinikken.

Forskningsmæssigt har jeg været en bred vifte rundt: Cellebiologi med afstikkere i immunologi, mikrobiologi, cardiologi og elektrofysiologi. De seneste ca. 15 år har fokus været på makroskopisk anatomi med afstikkere i radiologi, anæstesiologi og ortopædkirurgi. Det er meget vigtigt, at de studerende har gode lærebøger, og i et fag som anatomi er det efter min mening vigtigt, at de læses på modersmålet og indarbejdes i det sproglige univers. Den etablerede danske fagterminologi skal vedligeholdes, bl.a. fordi anatomi har en stor plads i kommunikationen med patienter.

Den præcise latinske fagterminologi skal læres for at kunne kommunikere entydigt med kolleger i skrift såvel som i tale. Udarbejdelse og vedligeholdelse af opdaterede lærebøger er simpelthen vigtigt arbejde, og jeg finder det naturligt at denne opgave løftes af erfarne undervisere med et bredt fagligt perspektiv, herunder indsigt i fagets anvendelse i det videre studie og i lægegerningens forskellige specialer.“

Læs flere forfatterportrætter og artikler for medicinere

Biografi

Uddannet læge fra Københavns Universitet 1972.

Professor i klinisk orienteret anatomi, In-stitut for Cellulær og Molekylær Medicin, Afd. for Anatomi siden 2006.

Leder af donationsordningen på Panum Instituttet siden 2006.

Medforfatter på bl.a. Hovedets, halsens og de indre Organers anatomi, Genesers histologi og Bevægeapparatets anatomi.
Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.