• Print

Seksualitet og livskvalitet

ISBN: 9788762811379 (Bog)
Udgivelsesår: 2013
Udgave: 1
Sider: 188
Bestil vurderingseksemplar Kig i bogen

Hvorfor er det relevant med en lærebog om seksualitet? Er seksualitet ikke en privat sag, som andre ikke skal blande sig i?

Jo, ville det nemme svar være. Mange mennesker foretrækker, at andre ikke blander sig i, hvordan og med hvem, de udlever deres seksuelle behov.

Problemet er bare, at det for mange mennesker, som er ramt af sygdom eller handicap, kan være svært at udleve seksuelle behov, hvis ikke plejepersonalet støtter op om udlevelsen af netop disse behov.

Bogens opbygning

Bogen består af tre dele:
Del 1: At forstå seksualitet, giver baggrundsviden om bl.a. sex som et grundlæggende behov, normer, seksuel identitet samt seksuelle præferencer
Del 2: Når seksualiteten er udfordret, giver eksempler på de problemer, der kan opstå med seksualiteten i forbindelse med fysiske og psykiske sygdomme og handicaps

Del 3: At hjælpe med seksualitet, giver konkrete forslag og ideer til, hvordan medarbejderen kan hjælpe borgere og patienter på en professionel måde

Målgruppe

Seksualitet og livskvalitet er skrevet til medarbejdere i pleje- og omsorgssektoren, som gerne vil hjælpe borgere og patienter til også at få udlevet deres seksuelle behov, men mangler viden på området. 

"Borgerens seksualitet bør betragtes som en positiv ressource"

Mille Idehen

Født i 1972, uddannet social- og sundhedshjælper i 1994 og social- og sundhedsassistent i 1996. Hun har desuden en Voksenunderviseruddannelse fra DPU (2001) samt en uddannelse i klinisk sexologi (basis a + b) fra DACS (2007 + 2008).

Mille Idehen har arbejdet i en årrække som social- og sundhedsassistent inden for især psykiatrien og har desuden været ansat som underviser på social-og sundhedsuddannelserne i Næstved, Hillerød og Herning.

Hun har tidligere skrevet lærebogen Personlige kompetencer til Social- og sundhedsassistent-uddannelsen sammen med et tværfagligt forfatterteam.

Mille Idehen arbejder i dag freelance med undervisning, foredrag og konsulentopgaver vedrørende seksualitet i omsorgssektoren.

Forfatterens hjemmeside

"Borgerens seksualitet bør betragtes som en positiv ressource"

Interview med Mille Idehen på på foa.dk

Frustreret adfærd hos plejehjemsbeboere kan handle om behov for sex. Men alt for få sosu’er tør tale om det. ”Man underviser i andre basale behov som kost, motion og søvn, så jeg undrer mig over, at et basalt behov som seksualitet ikke er en del af det obligatoriske pensum,” siger Mille Idehen til foa.dk.

Læs hele artiklen her

Sygeplejersken nr. 2, 114. årgang

07-02-2014 

"Mennesker med sygdom eller handicap kan kun vanskeligt få udlevet deres seksuelle behov, hvis ikke plejepersonalet støtter op om udlevelsen. Her er bud på, hvordan plejepersonalet kan hjælpe.
[...]
Bogens forfatter er social- og sundhedsassistent, og der er kun at sige: Godt initiativ. Bogen er skrevet i en direkte tone og har illustrationer og bokse, der bryder tabuer omkring emnet."

Bagsidetekst
Hvorfor er det relevant med en lærebog om seksualitet? Er seksualitet ikke en privat sag, som andre ikke skal blande sig i? Jo, ville det nemme svar være. Mange mennesker foretrækker, at andre ikke blander sig i, hvordan og med hvem, de udlever deres seksuelle behov. Problemet er bare, at det for mange mennesker, som er ramt af sygdom eller handicap, kan være svært at udleve seksuelle behov, hvis ikke plejepersonalet støtter op om udlevelsen af netop disse behov. Seksualitet og livskvalitet er skrevet til medarbejdere i pleje- og omsorgssektoren, som gerne vil hjælpe borgere og patienter til også at få udlevet deres seksuelle behov, men mangler viden på området. Bogen er i tre dele: Del 1, At forstå seksualitet, giver baggrundsviden om bl.a. sex som et grundlæggende behov, normer, seksuel identitet samt seksuelle præferencer Del 2, Når seksualiteten er udfordret, giver eksempler på de problemer, der kan opstå med seksualiteten i forbindelse med fysiske og psykiske sygdomme og handicaps Del 3, At hjælpe med seksualitet, giver konkrete forslag og ideer til, hvordan medarbejderen kan hjælpe borgere og patienter på en professionel måde.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.