• Print

Sundhedsfremme i hverdagen

Kjeld Fredens, Tommy J. Johnsen og Peter Thybo (red.)
Redaktører: Kjeld Fredens, Peter Thybo, Tommy Johnsen
Forfattere: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

ISBN: 9788762809772 (Bog)
Udgivelsesår: 2011
Udgave: 1
Sider: 304
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Hvad er det, de sunde kan? Hvor har de det fra? Hvad kan vi lære af deres sundhedsadfærd?

Denne lære- og debatbog har fokus på sundhedsfremme i hverdagslivet. Den skærper vores syn på en dynamisk sundhedsopfattelse, og indkredser strategier for sundhedsadfærd og sundhedspædagogik.

Bogens opbygning

I bogens første del drøftes begreberne sundhed og sundhedsfremme på baggrund af professor i medicinsk sociologi Aaron Antonovskys teori om salutogenese og WHO’s definition samt et nødvendigt samspil mellem natur-, human- og samfundsvidenskab.

Herefter følger bogens anden del med ti kapitler, som belyser praktiske eksempler på arbejdet med sundhedsfremme i forskellige befolkningsgrupper. Hvad gør kommunen? Hvad kan praktiserende læger sætte i værk, når de ønsker at fremme sundheden? Hvad gør skolen, når sundhed er på skemaet? Kan kronisk syge mennesker lære at leve med deres sygdom gennem sundhedsfremme? Hvordan når man mennesker fra etniske minoriteter, socialt udsatte eller voksne misbrugere med budskaber om sundhedsfremme? Hvordan kan man arbejde med sundhedsfremme hos familien, der venter barn, med ældre eller på en arbejdsplads?

Bogens tredje del drager paralleller mellem eksempler fra kapitlerne for at finde svar på, hvad de sunde kan, hvor de har det fra, og hvordan man kan arbejde med sundhedsfremme i praksis. Kreativitet og læring viser sig at være nøglebegreber i den dynamiske proces, hvor Antonovskys teori om salutogenese udfoldes gennem kognitions- og kreativitetsforskning samt læringsteori.

Den er et must for alle, der har med sundhed og sundhedsfremme at gøre

Sygeplejersken

Kjeld Fredens

F. 1945. Læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings- og forskningschef ved Vejlefjord Neurocenter, vismand i Kompetencerådet, redaktør af tidsskriftet Kognition & Pædagogik og modtager af FTFs kulturpris 1997. Forfatter til 176 artikler og seks bøger herunder ”Mennesket i hjernen – en grundbog i neuropædagogik”, Academica, 2004, ”Innovation og ledelse – hjernen som medspiller”, Academica, 2009 og bogen om ”Selvcoaching” på Gyldendal Business sammen med Anette Prehn, 2010.

Peter Thybo

F. 1962. Sundhedsinnovator i Sundhedsfremmestaben i Ikast-Brande Kommune, hvor han arbejder bredt med borgerrettet sundhedsfremme. Har tidligere arbejdet bl.a. som ledende fysioterapeut i et lokalcenter i Ikast Kommune. Er master i læreprocesser med speciale i Kultur & Læring ved Institut for Uddannelse, Viden og Filosofi, Aalborg Universitet, har en diplomuddannelse i almen pædagogik og er uddannet af Kommunernes Landsforening Biografier som udviklingskonsulent inden for sundhedsområdet. Blev i 2006 godkendt som specialist inden for sundhedsfremme og forebyggelse. Underviser, foredragsholder og forfatter til lærebøger og talrige fagartikler.

Tommy J. Johnsen

F.1944. Sundheds- og udviklingskonsulent med videreuddannelse fra Danmarks Sygeplejerskehøjskole ved Århus Universitet, ansættelser som afdelingssygeplejerske, oversygeplejerske og kursusleder. Har i perioden 1990 til 2004 været ansat som uddannelseskonsulent i det gamle Ringkjøbing Amt med ansvar for kursusaktivitet og oplysningsvirksomhed. Har de sidste 20 år undervist forskellige faggrupper i sundhedsfremme, sundhedspædagogik og
forebyggelse. Har skrevet en række artikler til forskellige fagblade og er medforfatter til bogen Sundhedsfremme i teori og praksis (Philosophia, 2000). Forskningsfeltet er det salutogenetiske perspektiv, herunder at skabe sammenhæng og mening i sundhedsfremmearbejdet.

Tandlægebladet

03-11-2011 Lisa Bøge Christensen

"Det er en rigtig god bog om et emne, der for tandlægestuderende til tider kan virke noget uhåndgribeligt, og som kan være vanskeligt at formilde. Denne bog er imidlertid ret så dækkende for de mange aspekter, som sundhedsfremmebegrebet omfatter. [...] Det er en bog, der på udmærket vis kombinerer teoretisk gennemgang med praktiske eksempler. Den kan derfor læses og anvendes på forskellige niveauer. Yderligere er bogen forsynet med en detaljeret indholdsfortegnelse og et omfattende stikordsregister. Den er således velegnet som undervisningsmateriale. Jeg kan absolut anbefale denne bog til alle, der gerne vil have hold på sundhedsfremmebegrebet og beslægtede discipliner, samt hvilke forpligtelser kommuner, regioner og ikke mindst vi selv som sundhedspersoner har på disse fagområder."

DSEF Nyhedsbrev

25-07-2011 Ulla Pedersen

"Der udkommer for tiden en jævn strøm af bøger om sundhedsfremme – og blandt disse mange bøger er den nyudgivne ’Sundhedsfremme i hverdagen’ et godt bud på en kommende klassiker. Den beskriver i et let forståeligt sprog en vifte af tilgange til sundhed med Antonovskys salutogenetiske teorigrundlag som den gennemgående hoved-reference. Den præsenterer desuden en række gode og illustrative modeller; nogle kendte, andre med videreudvikling af stoffet, og de understøtter på glimrende vis den teoretiske fundering.[...] Bogen udbygger Antonovskys kognitive model med et fokus på kreativitet og kreative aktiviteter som en af forudsætningerne for at opnå robusthed og få et sundt liv. Her ligger for mig at se en forskningsmæssig opgave, som det synes oplagt for ergoterapeuter at forfølge."

Sygeplejersken

12-07-2011 Michala Eich

"[...] Sundhedsfremme er en selvudvikling fra et aktuelt selv mod et mere værdifuldt selv, der er styret af indre motivation. Citater fra bogens næstsidste side er essensen af bogen, der har undertitlen: Få mennesker, du møder, til at vokse. Bogen er skrevet for alle interesserede inden for sundhed og sundhedsfremme, men især for uddannelser med professionsbachelorer.[...]" "Bogen følger mennesket igennem alle aldre, fra fødsel igennem skole, sygdom og sociale trængsler, og udfordrer, opfordrer og tirrer læseren til at tage aktivt del i udviklingsprocessen: Sundhedsfremme." "[...] Den er et must for alle, der har med sundhed og sundhedsfremme at gøre" "[...] Undertegnede vil behøve mindst et år for at 'kunne' den, men den er det værd."

Den er et must for alle, der har med sundhed og sundhedsfremme at gøre

Sygeplejersken
Bagsidetekst
Sundhedsfremme i hverdagen sætter sundhed under lup. Bogen skærper synet på en dynamisk sundhedsopfattelse og giver ideer til det sundhedsfremmende arbejde. I bogens første del drøftes begreberne sundhed og sundhedsfremme, bl.a. med udgangspunkt i professor Aaron Antonovskys teori om salutogenese. Bogens anden del belyser i ti kapitler det praktiske arbejde med sundhedsfremme i forhold til forskellige målgrupper. Der er eksempler fra arbejdet i kommuner, skoler, på arbejdspladser, med kronisk syge, etniske minoriteter, socialt udsatte m.fl. Bogens tredje del drager paralleller mellem kapitlerne for at finde svar på, hvad de sunde kan, og hvor de har det fra. Der gives ny viden og inspiration til, hvordan man med afsæt i hverdagen kan arbejde med sundhedsfremme i praksis.
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.