• Print

SURVIVAL GUIDE TIL NYE MEDICINERE

At starte på et nyt studie kan være en angstprovokerende omgang. For hvad skal du have med i tasken den første dag? Hvordan kommer du bedst gennem studiet? Og hvordan overlever du socialt? Det giver sved på panden for de fleste, men frygt ej: Her får du en stribe studiehacks fra den erfarne medicinstuderende Frederik Martiny.

Af Peter Krogholm

#StudieHacks: START

Hvad skal jeg have med i tasken på første skoledag?
Godt humør og mod på at møde en masse nye mennesker. Alle er spændte, men tag den med ro, for du møder et hav af seje mennesker, som gerne vil hjælpe dig godt i gang. Og glæd dig: Der er ingen mødepligt og intet krav om at have fingeren oppe i timerne. Du er der for din egen skyld og for at blive en awesome læge.

Skal jeg læse inden semesterstart?
Du skal ikke læse inden semesterstart! Brug tiden på at nyde livet, inden du går ind til seks års studie, hvor du nok skal få stillet læse- lysten. Og lidt til …

Hvilke bøger skal jeg have?
På universitetet er der frit bogvalg, så der må ikke kun være én bog til et kursus. Kursuslederne vil dog altid anbefale nogen bøger frem for andre. Kommer du i tvivl om, hvilken bog du skal læse, så tjek for eksempel Facebook-siden Boganmelderne – Medicin, hvor du finder ‘Semesterbeskrivelser’ – en guide til medicinstudiet lavet af en frivillig gruppe medicinstuderende med boganmeldelser samt tips og tricks til 1.-12. semester.

#StudieHacks: SOCIALT

Får jeg nogle venner, eller er folk asociale nørder?
På studiet er der en rigtig god kultur for, at man hjælper hinanden. Du kan f.eks. finde noter til alle semestre på effimedicin.mono.net eller deltage i en eller flere af de mange forskellige faglige og mindre faglige interessegrupper, medicinere har det med at oprette. Når du starter, vil du sammen med andre nye studerende blive tilknyttet en tutor, og i den gruppe kan I gennemgå emner som læseteknik, trivsel, det faglige, karriere, og hvad I ellers vil snakke om.

Hvor får jeg min freak on?
Uanset, hvor du læser, skal du sørge for at møde dine medstuderende uden bøger under armen. Det er studielivsvigtigt! De fleste studier har deres eget sted, der fungerer som café og festcentral, så find ud af, hvor medicinerne mødes, og mød dem.

Er karakterer vigtige for min sociale status?
Nej. Lad endelig 12-talsmentaliteten ligge derhjemme. Karakterer på medicinstudiet betyder utrolig lidt for, om du bliver en god læge. Der er aldrig nogen, der vil kigge på dine karakterer, når du søger introstilling, så lad være med at gå op i det, for du spilder din tid og misser muligheden for at engagere dig i så meget andet, du både lærer mere af og bliver gladere af at engagere dig i, som dine medstuderende og frivilligt arbejde. Lad være med at måle dig selv på, hvilke karakterer du får – mål hellere dig selv på, hvor godt du trives på studiet. Det er det, der tæller i sidste ende!

#StudieHacks: STUDIE

Hvordan kommer jeg nemmest gennem studiet?
Der er ingen nem vej gennem medicin. Du skal læse en hel del bøger og huske flere anatomiske detaljer, end du nødvendigvis bryder dig om. Men det er spændende, og det er en fed følelse at kunne nævne de mest utrolige detaljer for n.facialis-forløb, at kunne nævne 10 forskellige differentialdiagnoser for vennens mavesmerter, og vide hvad du gør, hvis nogen falder om på gaden. Men acceptér, at det er en proces at blive en god studerende! Ingen af os læser optimalt fra start eller planlægger 100% realistisk op til eksamen – vi lærer det med tiden.

Hvordan læser jeg bedst?
Du gør dig selv en stor tjeneste ved at fokusere på din studie- teknik. Læser du bedst aften eller morgen? Fungerer det at tage noter i bogen, på papir eller på computer? Lærer du bedst ved forelæsninger og klasseundervisning eller ved at læse selv? Mærk efter i løbet af 1. semester, hvad der fungerer bedst for dig, og tal med andre studerende om, hvad de gør – der er ikke nogen one size fits all. Sidst men ikke mindst: Engagér dig! Vær social med dit hold, hop med i nogle af basisgrupperne, og hold fast i dine fritidsinteresser og venner uden for studiet. Ingen bliver glade af at læse 10-12 timer i døgnet.

Det bedste råd til eksamen?
Glem gulerødderne og de høje hæle derhjemme for alles skyld. Og husk dit studiekort, for ellers bliver du ikke lukket ind. Lad være med at gå kold på en svær opgave. Skriv opgavenummeret ned og hop videre til de andre opgaver – ofte skal man lige have hjernen i gang, og så kommer svaret til en hen ad vejen. Husk altid, at karakterer ikke er vigtige på medicin, og langt de fleste dumper et kursus på et tidspunkt. Det er ikke verdens undergang. Ofte lærer du faktisk, at din studieteknik kunne være bedre, og får på den måde rettet op på det.

Læs flere artikler for medicinere

Eksperten

Hvem: Frederik Martiny, 26 år.

Hvor: Født i Hjørring og opvokset i Rungsted Kyst. Læser på 11. semester på Københavns Universitet.

Hvad: Jeg håber på at blive samfundsmediciner/alment praktiserende læge, og så er jeg tidligere formand for basisgruppen Boganmelderne – Medicin.

Hvorfor: Allerede som medicinstuderende har du rigtig gode muligheder for at hjælpe andre mennesker og forsøge at gøre verden til et bedre sted, især gennem frivilligt arbejde. Det har altid været det, jeg ville, og jeg ser frem til forhåbentlig at kunne gøre endnu mere som læge.

 
Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.