• Print

Helt uden grænser - etik og seksualitet

ISBN: 9788762811522 (Bog)
Udgivelsesår: 2012
Udgave: 1
Sider: 152
Bestil vurderingseksemplar Bestilling for BogPlus-kunder
Kig i bogen

Helt uden grænser – etik og seksualitet præsenterer et samlet billede af de mange etiske spørgsmål, der angår den menneskelige seksualitet.

Bogen udpeger de steder, hvor seksualiteten udfordrer og potentielt overskrider gældende normer og værdier, og ambitionen er at vise kompleksiteten i de mange etiske spørgsmål, som seksualiteten rejser i dag. Det gælder alt fra grænserne for seksuelle perversiteter, seksuel afholdenhed gennem tro og teknik, kommercialisering af seksualiteten gennem reklamer, prostitution, medicin, kirurgi og teknik - ikke mindst den del, der angår reproduktion og reproduktionsteknologi.

Bogens opbygning

Bogen er struktureret i fire dele med hver sin afgrænsede tematik:
•    Første del angår de etiske grænser for vores seksualitet
•    Anden del præsenterer og debatterer den seksuelle afholdenhed ud fra flere etiske tematikker
•    Tredje del behandler især den assisterede reproduktion og de mangfoldige måder, hvorigennem vi i dag får børn uden sex
•    Fjerde og sidste del beskriver, diskuterer og vurderer grænserne for en kommercialisering af selve kønsakten

Jacob Birkler

Uddannet filosof med ph.d. i medicinsk etik. Formand for Det Etiske Råd. Lektor ved University College Syddanmark. Har gennem en årrække arbejdet med filosofi, etik og videnskabsteori i sundhedsfaglig praksis. Forfatter til en lang række bøger deriblandt Filosofi & sygepleje (2003), Videnskabsteori (2005), Etik i sundhedsvæsenet (2006), Nye veje til sygepleje (2007), Etisk håndværk (2009) og Den digitale patient (2011).

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd

Jacob Birkler

Lektørudtalelse

06-03-2013 Kirsten Siggaard Mathiesen

"Bogen er velegnet til undervisning i sundhedsuddannelserne, specielt kapitel 3 og dele af kapitlerne 2 og 4. [...] Bogens styrke er konsekvent angivelsen af etiske dilemmaer hele vejen igennem og giver læseren god forståelse for de forskellige værdier, der kan være i spil."

Sygeplejersken

08-11-2012 Rita Nielsen

"Nu har vi et grundigt og velfunderet oplæg at diskutere ud fra. [...] den udgør et flot oplæg til en etisk debat om seksualitet."

DBC - lektørudtalelse

11-09-2012 Alma Lind Jensen

"Der er skrevet mangt og meget om etik i forbindelse med seksualitet og navnlig forplantning. Men så bred og fordomsfri en tilgang som her, kan jeg ikke få øje på. [...] Bogen samler en lang række emner under hovedtemaet seksualitet og diskuterer etiske dilemmaer i samme forbindelse. Et rigtig godt oplæg til diskussion og et flot indspark i den offentlige debat."

Jyllandsposten

14-08-2012 Lone Nørgaard

"Jacob Birkler er formand for Det Etiske Råd og skulle dermed være godt klædt på til at skrive en debatbog om etik. Det er al ære værd [...] ikke mindst tematikken seksualitet og reproduktion kalder på etiske overvejelser. Af den enkle grund at forplantningen har undergået kolossale forandringer som en konsekvens af bioteknologien. [...] Ambitionen med bogen er at vise, hvor komplekse de etiske spørgsmål er, og hvor vanskeligt det er at trække klare grænser. Den øvelse er lykkedes fint."

Kristeligt Dagblad

13-08-2012 Kristian Østergaard

"I 'Helt uden grænser' er filosoffen i overført forstand steget ned i den dampende undergrund, hvor seksualiteten udfolder sig helt uden grænser. Man skulle tro, at et sådant virke må præge sin mand. Dog, Jacob Birkler er ikke den, der gør et stort nummer ud af egne holdninger, og det saglige tålmod over for seksualitetens mere groteske manifestationer er imponerende. [...] Det originale ved en er Birklers sikre sans for at knytte etik og seksualitet sammen og deri at se ophavet til mange af nutidens dilemmaer. [...]Jacob Birkler fortjener under alle omstændigheder ros og respekt for at rejse en række eksplosive spørgsmål."

"Sex er fyldt med etiske paradokser"

"Man må gerne have et seksuelt forhold til sin hund, men du kan blive politianmeldt for at gå nøgen omkring i forhaven. Det er lovligt at sælge sin krop i pornoindustrien, men det er ulovligt at være rugemor. Straffeloven forbyder flerkoneri, men man må gerne få børn med flere forskellige kvinder.

Det er blot nogle få eksempler på de talrige paradokser, man finder i krydsfeltet mellem etik og seksualitet, og som i en ny bog bliver beskrevet og belyst af filosof og formand for Det Etiske Råd Jacob Birkler."
 

Læs hele interviewet med Jacob Birkler om bogen i Kristeligt Dagblad

 

Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd

Jacob Birkler

Bagsidetekst
    Vi bruger cookies på www.munksgaard.dk

    Det gør vi for at sikre en god brugeroplevelse og for at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre din oplevelse af siden. Hvis du klikker dig videre på siden, accepterer du samtidig vores brug af cookies.